Безкоштовна доставка при замовленні від 1500 грн.
ua
050 776 78 08
Рубрики

Аромамаркетинг. Як аромат збільшує продажі

Наука про продажі та маркетинг невпинно розвивається. Насамперед, це пов'язано з тим, що кількість пропозицій на одного покупця постійно зростає і нам необхідні нові та нові способи залучення клієнтів саме до нашого продукту чи послуги. Вже багато написано про вплив таких підсвідомих інструментів, як звуки й кольори. Важко уявити магазин одягу без музики, наприклад. Один із нових напрямків непрямого впливу на покупця – аромамаркетинг – вже успішно застосовується у світовій бізнес-практиці.

Так, компанія Samsung застосовує у всьому світі свою нову брендингову концепцію під назвою Brand Sensory, яка має на меті вплив на всі органи чуття людини, включаючи нюх. Розроблено фірмовий аромат Samsung, яким ароматизує магазини компанії та буде використовуватися для ароматизації буклети та коробки з електронікою. Цілком логічним є наступний крок – проведення ароматних рекламних кампаній.

Фірмові запахи вже є у компанії Ford та Chrysler, British Airways.

Найбільші американські газети Wall Street Journal та USA Today розміщують на сторінках своїх видань рекламу із запахом.

Читайте також: Як діють ефірні олії?

дівчина читає журнал

Нове – давно забуте старе

Насправді, позитивний вплив ароматів на настрій і, як наслідок, поведінка людини відома вже багато тисяч років. Зараз ми повертаємося до природних рецептів, які наші пращури використовували досить успішно, у тому числі і в комерції.

Наприклад, відомий парфумер Брокар, який заснував у 1869 році свою парфумерну фабрику (сьогодні – «Нова зоря»), говорив: «Я впевнений: продуктивність праці навіть простого робітника відразу підвищиться, якщо в цехах заводів не буде воні, а повітря наповниться ароматом левкоїв та гліциній».

лаванда

Невловимі помічники

У повітрі пахучі речовини можуть поширюватися на великі відстані, надовго зберігаючи ефективність. При цьому аромати можуть впливати на наш настрій та працездатність. Доведено, що аромат лаванди діє заспокійливо та усувають стресовий стан, а запахи лимону та евкаліпту, навпаки, збуджують та підвищують продуктивність.

Відповідно, сфери застосування сили ароматів значно ширші, ніж медицина та косметологія. Психологічний вплив ефірних олій дуже ефективний у рекламі, маркетингу та продажах.

1998 року в університеті Падерборн (Німеччина) досліджували вплив запаху на поведінку покупців. В рамках дослідження підбирався аромат, який відповідає профілю того чи іншого магазину. Протягом певного періоду цей запах використовувався в магазині, після чого фахівці інституту проаналізували поведінку та відчуття покупців, до та після ароматизації. В результаті було отримано такі дані:

  • асортимент здався клієнтам на 47% привабливішим;
  • персонал – на 39-59% компетентніше та привітніше;
  • чистота та свіжість у магазині вище на 27%;
  • концентрація уваги збільшилася на 18%;
  • готовність клієнта здійснити покупку зросла на 15%;
  • тривалість перебування клієнтів у магазині збільшилася на 14%;
  • було відзначено збільшення обороту на 6%.

Як показують дослідження, жінки сприйнятливіші до запахів, ніж чоловіки. І якщо милі пані віддають перевагу ніжним, вишуканим ароматам квітів, то сильна половина людства – більш насичені, терпкі запахи. Як то кажуть, на смак і колір.

Читайте також: Ефірні оліі. Для чого та як правильно обрати

робочий стіл

Аромамаркетинг

Аромамаркетинг прийшов до Європи з Америки та Японії, де аромати завжди поважали та використовували. Сьогодні мешканці мегаполісів перевантажені інформацією. Вона надходить всюди через зоровий і слуховий канали. А ось канал нюху, на думку аромамаркетологів, набагато перспективніший для донесення інформації до клієнта.

Аромат морського бризу з нотами тропічних фруктів у туристичній агенції, запах хвої в меблевому салоні, аромат троянд у модному бутику... Сьогодні вже існують аромати, які допомагають зняти страх і роздратованість, знизити стрес. Вони знаходять все більше застосування у стоматологічних клініках та медичних центрах. Однак не завжди йдеться про те, щоб ароматизувати приміщення в сенсі надання йому певного приємного запаху. Деякі штучні ароматизатори, без запаху, звані речовини «антизапах» впливають на окремі рецептори людини, відповідальні за сприйняття певних субстанцій, «блокуючи» його. В результаті людина не сприймає певні запахи, наприклад, запах сигаретного диму або запах кухні. Це рішення сьогодні активно застосовується підприємствами готельного та ресторанного бізнесів.

Для позитивного сприйняття торгової марки у взуттєвому магазині можна використовувати аромат натуральної шкіри, а у відділі постільної білизни – аромат лаванди, що умиротворює. Одяг найкраще продається трійкою ароматів: лимоном, м'ятою та лавандою. У магазинах жіночої білизни незамінний привабливий квітковий букет (жасмин, іланг-іланг, троянда).

Так що озброюємося аромалампою, і цілком імовірно, що 2-3 краплі обраного за профілем масла в рази піднімуть результативність роботи співробітників нашого офісу або збільшать продаж магазину.

Рекомендуємо Вам