Безкоштовна доставка при замовленні від 1500 грн.
ua
050 776 78 08
Рубрики

Дефіцит вітаміну С: симптоми й причини

Дефіцит вітаміну С негативно впливає на ряд метаболічних реакцій, включаючи утворення сполучної тканини, кісток і хрящів. Крім того, вітамін С є важливим антиоксидантом, який пригнічує утворення канцерогенних нітрозамінів. Нижче розглянемо симптоми і причини дефіциту вітаміну С, а також про його важливість для нашого організму.

Чому важливий вітамін С?

Вітамін С виконує ряд важливих процесів в нашому організмі. Тому не дивно, що він бере участь приблизно в 15 000 метаболічних процесів, включаючи вироблення гормонів, а також формування та підтримку функції сполучної тканини. Вітамін С зміцнює сполучну тканину, виробляючи колаген. Це покращує еластичність шкіри, зв'язок, сухожиль і кровоносних судин, а також міцність зубів і кісток. Утворення колагену також позитивно впливає на загоєння ран.

Крім того, вітамін С активує детоксикацію печінки і, таким чином, забезпечує розщеплення токсинів. Він оптимізує імунну систему і покращує засвоєння кальцію і заліза. Вітамін С також сприяє нормальному метаболізму, що дає енергію, і зменшує ознаки втоми.

Вітамін С — один з найважливіших антиоксидантів. Він вловлює вільні радикали і робить їх нешкідливими. Вітамін С підтримує нормальне функціонування імунної системи.

Читайте також: Тест: Чи потрібен вам детокс?

дівчина з апельсинами

Симптоми дефіциту вітаміну С

Важливість вітаміну С для людського організму незаперечна. Однак організм не може виробляти або зберігати вітамін С. Отже, необхідно постійне надходження його з їжею.

Найвідоміша хвороба, пов'язана з дефіцитом вітаміну С — це цинга. Хвороба століттями вважалася хворобою моряків і мандрівників, так як під час тривалих подорожей не було свіжих продуктів, таких як фрукти і овочі. Зараз цинга майже не зустрічається. Тим не менш, важливо переконатися, що ви їсте досить свіжих фруктів і овочів.

Симптомами дефіциту вітаміну С можуть бути:

• Головний біль, біль в суглобах і кінцівках
• Ясна, що кровоточать
• Погане загоєння ран
• Підвищена сприйнятливість до інфекцій
• Втома, зниження працездатності і депресія

Крім того, навіть невеликий дефіцит вітаміну С може негативно впливати на надниркові залози.

Читайте також: Яких вітамінів вам не вистачає? Симптоми нестачі вітамінів

донька з мамою дивляться на фрукт

Причини дефіциту вітаміну С

Значна кількість натурального вітаміну С міститься тільки в свіжих фруктах і овочах. Організм отримує найбільшу користь з натуральних джерел вітаміну С, коли їх їдять сирими і настільки свіжими, наскільки це можливо. Оскільки вітамін С дуже чутливий до світла і кисню, в залежності від умов виробництва і зберігання, а також обробки, іноді відбуваються великі втрати. Це пояснює, чому, наприклад, заморожені продукти часто містять більше вітаміну С, ніж фрукти або овочі, що пролежали кілька днів. Вміст вітаміну С найбільше в шкірці і безпосередньо під нею.

Таким чином, однією з причин дефіциту вітаміну С може бути дієта, в якій дуже мало свіжих фруктів і овочів. Хоча рекомендоване споживання вітаміну C відносно низьке для дорослої людини — близько 100 міліграмів на день, слід враховувати, що організм не може накопичувати вітамін C, а також швидко його витрачає. Тому рекомендується поповнювати баланс вітаміну С кілька разів в день.

Читайте також: Зелений — колір життя й здоров'я

чоловік на пробіжці

Дефіцит вітаміну С може також виникати через збільшене споживання його організмом. Наприклад, вам потрібно більше вітаміну С якщо ви:

• Літня людина
• Людина з підвищеними фізичними та психологічними навантаженнями
• Спортсмен

Також візьміть до уваги певні чинники способу життя, такі як куріння, дієта і вживання алкоголю, які впливають на потребу у вітаміні С. Також існує підвищена потреба через деякі ліки, такі як протизаплідні таблетки, антибіотики, протизапальні препарати або снодійне.

Інші фактори також можуть привести до підвищення потреби у вітаміні C або ускладнити його засвоєння:

• Захворювання шлунку і кишечника
• Діаліз
• Харчова непереносимість
• Ослаблена імунна система

Читайте також: Кислотно-лужний баланс. Як ним керувати і навіщо

лимони

Добова норма вітаміну С: як правильно покрити свою добову потребу?

Вітамін С може всмоктуватися з різними продуктами харчування. Однак, якщо є підвищена добова потреба, рекомендується профілактичний прийом вітаміну С.

Як правило, передбачається, що споживання в діапазоні від 100 до 200 мг в день може покрити додаткову потребу. Для терапевтичних цілей дозу можна збільшити до 1000 мг в день. Але в цьому випадку нам потрібна консультація лікаря.

Продукти, що містять вітамін С, такі як обліпиха, чорна смородина і перець, можуть заповнити його дефіцит.

Щоб гарантовано задовольнити добову потребу у вітаміні С, рекомендовано щодня споживати харчові добавки, що містять вітамін С. 

Рекомендуємо Вам